К основному контенту

Кому будуємо?

В Івано-Франківську збудували новий житловий масив, який носить назву "Калинова Слобода".

Це 60 будинків, з  майже 3000  квартир. Зараз на 100 жінок припадає 136 народжень (дані Ів-Фр статуправління). А отже, якщо брати за середню сім'ю - тата маму і 1,36 дитини, то отримаємо середній розмір сім'ї 3,36 чол. Звідси, в житловому масиві "Калинова Слобода" буде (може) проживати як мінімум 3000*3,36 =  10080 чол. Звичайно, це за умови, що оцей масив буде заселений виключно молодими сім'ями. Якщо ж виходити з міркувань, що в середньому в одній квартирі проживатиме 4 чол., то тоді населення цього масиву складатиме 12 тис чоловік.

Івано-Франківськ закінчив 2018 рік практично з нульовим показником природнього відтворення населення (2382 народилося, 2312 померло, природній приріст +70), водночас все населення області показало від'ємну різницю природнього приросту населення -4804 чол. Разом з цим вповільнились показники зовнішньої міграції. За останній рік різниця між прибувшими й вибувшими склала всього 560 чол.

Віковий склад населення області й міста вказує на те, що показники скорочення населення з кожним роком будуть досягати все нових і нових глибин. Скорочення приросту за рахунок зовнішньої міграції вже також показує стійку тенденцію. Очевидно, що ресурс для росту обласного центру якщо не вичерпано, то практично зведено до мінімуму. До сих пір рятував тільки той факт, що область історично була слабоурбанізованою (сільською) й місто ще могло черпати ресурс за рахунок сільських жителів, які прагнули змінити прописку.

Однак  не все так однозначно і в цьому випадку. Позаяк в місті елементарно немає нових робочих місць для новоприбулих мешканців. Більше того, робочих місць не вистачає для вже наявного населення міста.  Звичайно цей фактор є тим гальмівним елементом, який стримує притік сільського населення в областний центр. Разом з цим, появилися і деякі відцентрові моменти. Це коли міський квартирний житель виявляє бажання змінити свою квартиру на будинок в приміській зоні. Суттєвий ріст приватного сектору поблизу міста підтверджує мої слова.

Наявні тренди вказують на те, що вже цього року природній ріст населення міста може бути від'ємним. Озвучені вище моменти також не містять в собі оптимізму для росту міста числом мешканців. А отже..

Захожу на сайт novostroyki.lun.ua. Шукаю новобудови. Отримую посилання на 95 (!!!) житлових комплексів.

Не лінуюсь порахувати кількість будинків в процесі будівництва. Таких біля 150 шт. Ще десь біля 100 будининків в проекті! Складаю елементарну пропорцію. Якщо в "Калиновій Слободі" в 60 будинках можна розмістити біля 10 тис населення, то в 150-и ще біля 30 тис. В сумі 40 тис. населення. Виникає питання - звідки візьмуться оці нові 40 тис мешканців?Але почекайте, там ще біля 100 будинків в проекті!!

Вражає розмах деяких проектів. Наприклад, біля міста, один з забудовників планує побудувати ціле містечко "Станиславів"  на 75 чотириповерхових будинків!
Інші забудовники також не відстають й зі швидкістю лазерного принтера штампують нові будинки на карті Івано-Франківська!
Та хто буде жити в цих будинках? Власники старих квартир в совітських хрущовках? Є таке. Але для цього більшості з них прийдеться продати стару, докласти грошенят і купити нову. Однак знову виникає те ж питання - а КОМУ продати стару квартиру??

Підсумовуючи.
1. Населення області скорочується вже котрий рік. Темпи скорочення тільки зростають.
2. Населення міста також вже практично вичерпало всі ресурси для росту (населенням).
3. Робочих місць в місті не вистачає не тільки для нового, але й для уже наявного населення.
4. Забудівельники демонструють небачані темпи вводу нового житла (цікаво, а вони хоча б знають, що населення області скорочується практично з моменту розпаду СРСР, а ріст населення міста вже практично зупинився?)

Що слід очікувати далі? (прогноз)
Досить очевидно, що надмірне перевищення пропозиції над попитом призведе до наступних моментів:
- багато будинків буде заморожено на стадії будівництва (люди які вклались, втратять свої гроші);
-  ціни на квартири на вторинному ринку впадуть під плінтус;

- ті, хто зараз купляють квартиру не для життя, а як спосіб "вкласти" десь свої гроші - нічого з цього не вигадають;
- ціни на квартири в новобудовах будуть різнитися між собою в рази й не будуть високими.
Останній момент найцікавіший. Очевидно, що багато "гімноновобудов" буде стояти нероспроданими, з незакінченими інфраструктурними рішеннями і т.п. Ті ж люди, яким "пощастило" придбати нову квартиру в такому будинку, не зможуть її продати за браком попиту на отаке "житло".  В пристойних нових мікрорайонах, ціна на житло суттєво не впаде. Однак, все залежитиме від того, наскільки закінченим і привабливим в якості життя буде цей мікрорайон.
Збанкрутує багато забудівельників, та їх не буде шкода, оскільки як завжди в подібних випадках, вони по максимуму перекладуть тягар втрат на своїх клієнтів (покупців частки у будівництві).
Тому у мене зараз одна порада для бажаючих купити квартиру в новобудові: купуйте тільки ГОТОВУ квартиру зі всіма ПРАЦЮЮЧИМИ комунікаціями, щоб потім не залишитись співвласником виритого котловану, чи занедбаного залізобетонного каркасу.

пс.
В "Калиновій Слободі" забудівельник реалізував всі квартири! Проте мене зовсім не здивував цей факт - оскільки зрозуміло, що тут активізувалися спекулянти.
Для перевірки забив в пошук "купити квартиру в "Калиновій Слободі". До сотні пропозицій! Що й потрібно було довести!







Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Дамба. Березівка. Карти

Що трапляється, коли село очолює злочинно безвідповідальний голова? Відповіді в картинках (для збільшення, клацніть на зображення). Нижче наведено кілька історичних фотознімків місця де річка зруйнувала дамбу й де сьогодні вчергове закопуються гроші платників податків на її відновлення.  Липень 2013 року. Річка під прямим кутом довбає дамбу (червона стрілка; світло-коричнева вказує місце стариці де й потрібно було вести протипаводкові роботи й куди ПОТРІБНО було спрямувати русло!!!). В кріслі голови села сидить Вара Олександр Петрович. Березень 2014 року. Річка в лоб довбає дамбу. В кріслі голови села сиднем сидить Вара Олександр Петрович.   Серпень 2015 року. Річка продовжує натиск. Сільський голова продовжує сидіти в кріслі..  Січень 2016 року. Річка продовжує свою роботу. Як не дивно - продовжує свою роботу й Вара Олександр Петрович, а саме - успішно сидіти рівненько в кріслі сільського очільника.  Вересень 2016 року. Річка відточила кут

Дамба. Березівка.

В селі Березівка, Тисменицького району, підмило дамбу, яка захищає село від паводків. Від подібних речей ніхто не застрахований, але даний випадок не зовсім звичайний. Мою увагу привернув допис місцевого голови села в фейсбуці. Посилання на нього вже не існує, оскільки голова витер його разом з коментами. Витер тому що відвідувачі нищівно критикували голову за бездіяльність. Оскільки я часто влітку з сімєю їзджу на річку саме в це село, то також трішки в "темі", тому  задав голові декілька питань, а саме: чому протипаводкові роботи РОКАМИ велися за майже пів-кілометра від дамби, в той час як в іншому місці (нинішнє місце руйнування дамби) річка роками довбала дамбу під прямим кутом? Куди поділися тисячі машин шутру і що з того мало село? Чи не варто сьогодні підключити тих хвацьких шутровиків для відновлення дамби, з їх екскаваторами й важкими вантажівками, які так невтомно "працювали" на річці роками? Прямої відповіді на питання не отримав, натомість дізнався, щ

Центр. Березень. 2019

 Мої улюблені місця рідного міста: центр, міське озеро, парк Шевченка. (для повнорозмірності клацніть на фото)