К основному контенту

Дамба. Березівка. Карти


Що трапляється, коли село очолює злочинно безвідповідальний голова?

Відповіді в картинках (для збільшення, клацніть на зображення).

Нижче наведено кілька історичних фотознімків місця де річка зруйнувала дамбу й де сьогодні вчергове закопуються гроші платників податків на її відновлення.

 Липень 2013 року. Річка під прямим кутом довбає дамбу (червона стрілка; світло-коричнева вказує місце стариці де й потрібно було вести протипаводкові роботи й куди ПОТРІБНО було спрямувати русло!!!). В кріслі голови села сидить Вара Олександр Петрович.


Березень 2014 року. Річка в лоб довбає дамбу. В кріслі голови села сиднем сидить Вара Олександр Петрович.
 
Серпень 2015 року. Річка продовжує натиск. Сільський голова продовжує сидіти в кріслі..

 Січень 2016 року. Річка продовжує свою роботу. Як не дивно - продовжує свою роботу й Вара Олександр Петрович, а саме - успішно сидіти рівненько в кріслі сільського очільника.


 Вересень 2016 року. Річка відточила кут натиску на дамбу до абсолютного перпендикуляру! Продовжує займатися перпендикулярством в своєму кріслі й місцевий голова - Вара Олександр Петрович!

 Травень 2017 року. Річка тисне під прямим кутом. Вара Олександр Петрович продовжує своє головування.

Квітень 2018 року. Як співає Славко Вакарчук "ще мить".. Голова незмінний (Вара Олександр Петрович) як незмінний і курс річки!

Результат

Але почекайте, на своїх сторінках в фейсбуці голова та його дружина (а згодом ви дізнаєтесь, що в цій історії вона грає не тільки роль дружини голови, але має й іншу чітку й досить змістовну роль!) відповідаючи на критику дописувачів посилаються на те, що все це відбулося оскільки під тиском громадськості була припинена деяка протипаводкова робота, яка роками велася і яку не дали закінчити. 

Отже, Частина Друга. "Протипаводкові заходи". 

Для початку трохи історії. В липні 2008 році в Західній Україні трапилася масштабна повінь. Не оминуло лихо й Березівку. Ріка в одному місці прорвала дамбу й залила значну частину села. Підтоплення будинків спричинив не тільки прорив дамби, але й її відсутність, чи точніше сказати занизька (буквально) присутність в іншому місці (від заправки в напрямку до річки ріка периливалася через низьку дамбу). Після лиха (а у нас в країні чухати задниці починають тільки тоді коли час розгрібати завали) захисну дамбу було не тільки відновлено, а й значно продовжено. Все це чудово видно на знімках до і після повені. До отих робіт нинішній голова не має АБСОЛЮТНО ЖОДНОГО ВІДНОШЕННЯ! - це потрібно чітко зафіксувати!

ДО ПОВЕНІ 2008 РОКУ (знімок 2005) й ПІСЛЯ (знімок 2011)



Роботи ж, які велися за головування нинішнього голови до протипаводкових можна віднести тільки з веееееликою такою натяжкою.  Насправді, практично за весь час головування Вари О.П. (а він, нагадую, досиджує вже ДРУГИЙ термін) під виглядом протипаводкових робіт йшов масштабний дерибан річкових шутрів! Звичайно все що має МАСШТАБ елементарно потрапляє на знімки Гугла. Отож, прошу. 

Жовтень 2015 року. "Протипаводкові роботи" в самому розпалі (місце позначено чорною стрілкою). Доцільність отих робіт більш ніж сумнівна. Оскільки: а) до дамби майже півкілометра; б) нова дамба (сині лінії) добре укріплена сітками й грубим каменем й занадто високо від рівня русла, - тобто в тому місці сильного напору води без жодних протипаводкових заходів не слід чекати навіть через десятки років; б)поглиблення русла в тому місці - це роботи які повинні були ЗАВЕРШУВАТИ план протипаводкових заходів в ідеальному варіанті (коли великий бюджет) а бо й не вестися ЗОВСІМ. То чому саме там ропочали "протипаводкову" діяльність? Відповідь проста й очевидна - бо там великі запаси легкодоступних шутрів. Памятаєте про світло-коричневу й червону стрілки з попередніх скрінів? Саме там слід було РОЗПОЧИНАТИ протипаводкові роботи! Але вибачте, в тих місцях потрібно було боротися з вербами, та й шутрів чистих там не надто багато..

Січень 2016р. Зверніть увагу на продовжні смуги насипаних берегів каналу. Все виглядає так, що оті протипаводкові "будівельники" запрошують річку сконцентрувати силу й розгін, щоб потужним напором протестувати дамбу в колишньому й по новому залатаному місці прориву!
Але розслабтеся, оті береги каналу зводилися екскаваторами тільки для того, щоб погружчикам було легко навантажувати й відпускати в неперервному режимі вантажівки з шутром.

 Бо погружчик в рази швидше навантажує машину ніж екскаватор! До речі, там де на фото їздять машини, сьогодні тече ріка. Бо оті "дєятєлі" потім власноруч зруйнували власнозбудований канал - погружчик знімає "борт" каналу, потім заїзджає екскаватор й зводить новий і так все ближче і ближче до... дамби.  Тобто ота протипаводкова діяльність призвела до зворотнього ефекту. 

Хтось може сказати, що річку заглибили, а отже все ок. Звичайно може сказати, але перед тим добре приїхати й на власні очі пересвідчитись що.. НІ! Бо новий паводок загорнув оту всю "протипаводкову роботу. Річці було де розгулятися. Самі уявть що робитиме річка з оцим.

 

А тепер, увага, РОКИ "протипаводкових робіт" та їх РЕЗУЛЬТАТ.

 Довгою червоною стрілкою вказано місце прориву 2008 - річка продовжує тестувати дамбу на міцність. Все що було "досягнуто" за роки проипаводкових робіт, це ... набиті кишені тих хто "грівся" на шутрах.


Отже, резюмуючи.
1. За роки так званих "протипаводкових робіт" з річки було вибрано тисячі машин шутру. Масштаби діяльності видно навіть на космічних знімках Гугла.
2. Так звані "протипаводкові роботи" велися в місцях де їх доцільність більш ніж сумнівна. Натомість в місці, яке потребувало першочергового реагування ЖОДНИХ РОБІТ не було проведено! Один цей факт тягне як мінімум на ретельну увагу відповідних органів.
3. За роки безконтрольного вивозу шутрів не було створено резервного фонду села (для підсипання роздовбаних сільських доріг, для ремонту дамби і т.п.). Натомість зараз сільський голова бігає з простягнутою рукою вимагаючи гроші з бюджетів різних рівнів на ремонт дамби, замість того, щоб самотужки на пару з місцевим підприємцем, який добряче покористав за часи "протипаводкових робіт", відремонтувати дамбу. 
4. Шутри відїхали в невідомому напрямку з невідомим результатом. Гроші частково акумулювала новостворена ГО "Чисте довкілля" (дружина голови є членом отої ГО).  Відповідні органи мали б зацікавитися й напрямом вивозу й фінансовими результатами отої діяльності. 

 Бо зараз факти такі: дамба зруйнована й потребує ремонту,  сільські дороги в жахливому стані, околиці села перетворені на стихійні звалища (ау, ГО "Чисте довкілля" ви щось робите, чи тільки гроші за шутри миєте?) за шутровиками й слід простив, сільский голова ганяє з простягнутою рукою й витріщеними від "заклопотаності" очима. 

За рахунок платників податків сьогодні ремонтується дамба. На дамбі сьогодні не видно тих, чиї вантажівки одна за одною черпали шутри з ріки. З голови - як з гуски вода - я не я і хата не моя!

ХТО ОЦІНИТЬ ЗБИТКИ до яких призвела злочинна бездіяльність ( і діяльність не там де треба) сільського голови?

Я тільки почав. Далі покажу сільські дороги, ремонтні роботи на дамбі, фотознімки місць де під контролем сільського голови велися "протипаводкові роботи" минулих років і т.п. 

Йде накопичення, аналіз і обробка матеріалу.  Коли кількість переросте в якість звертатимусь в відповідні інстанції.

Ще раз прошу всіх небайдужих надсилати інформацію по темі на адресу glibukrainian@gmail.com 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Дамба. Березівка.

В селі Березівка, Тисменицького району, підмило дамбу, яка захищає село від паводків. Від подібних речей ніхто не застрахований, але даний випадок не зовсім звичайний. Мою увагу привернув допис місцевого голови села в фейсбуці. Посилання на нього вже не існує, оскільки голова витер його разом з коментами. Витер тому що відвідувачі нищівно критикували голову за бездіяльність. Оскільки я часто влітку з сімєю їзджу на річку саме в це село, то також трішки в "темі", тому  задав голові декілька питань, а саме: чому протипаводкові роботи РОКАМИ велися за майже пів-кілометра від дамби, в той час як в іншому місці (нинішнє місце руйнування дамби) річка роками довбала дамбу під прямим кутом? Куди поділися тисячі машин шутру і що з того мало село? Чи не варто сьогодні підключити тих хвацьких шутровиків для відновлення дамби, з їх екскаваторами й важкими вантажівками, які так невтомно "працювали" на річці роками? Прямої відповіді на питання не отримав, натомість дізнався, щ

Центр. Березень. 2019

 Мої улюблені місця рідного міста: центр, міське озеро, парк Шевченка. (для повнорозмірності клацніть на фото)