К основному контенту

Початок кінця?

Використовуючи таблиці народжуваності та смертності вікових категорій населення (дані Укрстату) змоделював числовий ряд зміни численості населення Івано-Франківської області в майбутньому.

Це називається - приїхали!

Якщо показники народжуваності залишаться на поточно низькому рівні, то наші перспективи наступні (нагадую,  на початок 2018р. населення Івано-Франківської обл.  1 млн 374 тис. жителів):

2056 рік (через 37 років) -  перетин позначки в 1 млн населення.
2102 рік - перетин позначки в 0,5 млн населення.
2205 рік - перетин позначки в 100 тис.
2382 рік - смерть останнього жителя Івано-Франківської області!

Звичайно, вікові коефіцієнти народжуваності й смертності це не сталі, а змінні величини. Однак, тут можна виходити з наступних міркувань чи припущень:
1) Показники народжуваності навряд чи будуть зростати в майбутньому (скоріше навпаки). Причому покращення рівня життя -  це аж ніяк не  запорука підвищення цих показників (досвід високорозвинених країн як приклад).
2) Показники смертності для довготривалого періоду прогнозування є, в принципі, не досить суттєвими. Тому житиме людина 80 років, чи 90 років, чи навіть 100 .. - це жодним чином не заперечує той факт, що рано чи пізно вона помре. Тобто навіть, якщо середня тривалість життя в майбутньому збільшуватиметься, то від цього невтішний прогноз не стає оптимістичнішим. Все на що слід розраховувати за таких умов - це деякий зсув по часу перетину вищенаведених позначок.

Тобто показник народжуваності - це по суті єдиний фактор, зміна якого СУТТЄВО впливатиме на динаміку зміни населення регіону в майбутньому. 

Все просто, якщо кожна жінка залишатиме після себе тільки одну дитину (зараз - 1,36 народжень на одну жінку), то вже тільки через одне покоління кількість молоді зменшиться рівно наполовину! Для того, щоб населення не зменшувалося потрібні не менш ніж 2 народження на одну жінку.

Звичайно, що в 2382 році (+/-) територія нашого краю не збезлюдніє! Позаяк мій прогноз не враховує міграційні процеси майбутнього, які з очевидних причин надзвичайно важко (а може й неможливо) перевести на мову цифр. Однак, враховуючи, що арабський світ росте, Азія, Африка також ростуть населенням надшвидкими темпами, то слід очікувати на елементарне заміщення населення. Наші землі багаті,  з досить сприятливим кліматом. Водночас багато країн Азії й Африки вже перенаселені й відчувають брак води, землі та інших ресурсів.  Вже зараз від міграційних ударів потерпає Західна Європа. Достатньо одного погляду на молодіжну збірну Франції по футболу, щоб збагнути перспективи Франції, а далі і всіх, всіх, всіх..

Але все це лірика.
Зараз цікавіші ті відрізки прогнозу, які можна перевірити вже буквально післязавтра. Відзначу деякі моменти.
Спочаку для точки відліку зафіксую поточні (реальні) показники. Початок 2018 року.
Все населення - 1 374 770
до 1 року - 13 403 (0.97%)
0-15 - 250 435 (18.2%)
65> - 193 880 (14.1%)

Прогноз:
- в 2023 відсоткова відстань між молоддю і літніми скоротиться до 2% (17,6% молоді; 15,6% літніх); в 2024 до 1%

 - в 2026 році відсоток літніх жителів перевищить відсоток молоді.
- в 2028 році кількість жителів опуститься нижче 1 300 000 чол.
- в 2038 році щорічне скорочення наслення буде більше 10 000 жителів
- в 2040 році кількість народжень буде меншою 10 000;
- в 2056 скорочення населення до 1 млн чол.

Мимоволі спіймав себе на думці - а кому будується оті нові мікрорайончики Івано-Франківська? Неграм, арабам, індусам? Гхм.. а що, історична справедливість у всій красі - пожили в будівлях які будували, поляки/австріяки/євреї (Львів, Івано-Франківськ, Чернівці), згодом побудуйте нове житло, яке згодом залишіть для нових господарів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Дамба. Березівка. Карти

Що трапляється, коли село очолює злочинно безвідповідальний голова? Відповіді в картинках (для збільшення, клацніть на зображення). Нижче наведено кілька історичних фотознімків місця де річка зруйнувала дамбу й де сьогодні вчергове закопуються гроші платників податків на її відновлення.  Липень 2013 року. Річка під прямим кутом довбає дамбу (червона стрілка; світло-коричнева вказує місце стариці де й потрібно було вести протипаводкові роботи й куди ПОТРІБНО було спрямувати русло!!!). В кріслі голови села сидить Вара Олександр Петрович. Березень 2014 року. Річка в лоб довбає дамбу. В кріслі голови села сиднем сидить Вара Олександр Петрович.   Серпень 2015 року. Річка продовжує натиск. Сільський голова продовжує сидіти в кріслі..  Січень 2016 року. Річка продовжує свою роботу. Як не дивно - продовжує свою роботу й Вара Олександр Петрович, а саме - успішно сидіти рівненько в кріслі сільського очільника.  Вересень 2016 року. Річка відточила кут

Дамба. Березівка.

В селі Березівка, Тисменицького району, підмило дамбу, яка захищає село від паводків. Від подібних речей ніхто не застрахований, але даний випадок не зовсім звичайний. Мою увагу привернув допис місцевого голови села в фейсбуці. Посилання на нього вже не існує, оскільки голова витер його разом з коментами. Витер тому що відвідувачі нищівно критикували голову за бездіяльність. Оскільки я часто влітку з сімєю їзджу на річку саме в це село, то також трішки в "темі", тому  задав голові декілька питань, а саме: чому протипаводкові роботи РОКАМИ велися за майже пів-кілометра від дамби, в той час як в іншому місці (нинішнє місце руйнування дамби) річка роками довбала дамбу під прямим кутом? Куди поділися тисячі машин шутру і що з того мало село? Чи не варто сьогодні підключити тих хвацьких шутровиків для відновлення дамби, з їх екскаваторами й важкими вантажівками, які так невтомно "працювали" на річці роками? Прямої відповіді на питання не отримав, натомість дізнався, щ

Центр. Березень. 2019

 Мої улюблені місця рідного міста: центр, міське озеро, парк Шевченка. (для повнорозмірності клацніть на фото)